Telekom

Ericssons vd kritiserar svenskt Huawei-stopp

1:55 min

Ericssons vd Börje Ekholm kritiserar i en intervju med en kinesisk affärstidning svenska Post- och telestyrelsen för att begränsa den fria marknaden i och med beslutet att utesluta bland annat kinesiska Huawei från det svenska 5G-nätet.

Det är i en intervju med den etablerade kinesiska partiägda affärstidningen 21st Century Economic Report som Ericssons vd Börje Ekholm kommenterar Post- och telestyrelsens beslut att stänga ute de kinesiska bolagen Huawei och ZTE från de centrala delarna av det svenska 5G-nätet.

Enligt tidningen trycker han i intervjun på att PTS beslut begränsar den fria tillgången till marknaden.

Ekholm säger också att han tror förbudet "kan påverka de goda relationerna mellan Sverige och Kina" och att han "därför välkomnar att Huawei lyfter relevanta utmaningar och tvivel i frågan."

Ekot har varit i kontakt med Ericsson som menar att vd:n Börje Ekholm delvis blivit felciterad.

Börje Ekholm ska inte ha "välkomnat" att Huawei tar saken till domstol, utan snarare "förstår" att man gör så.

Den kinesiska journalist som gjorde intervjun uppger däremot för Ekot att Ericsson godkänt texten innan publicering. Det var för snart en månad sedan som Huawei och ZTE stoppades från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet på inrådan av Försvarsmakten och Säpo efter misstankar om säkerhetsrisker.

Huawei har utmanat beslutet i domstol och 5G-auktionen har lagts på is i väntan på besked.

Även kinesiska utrikesministeriet har protesterat mot beslutet och uppmanat Sverige att backa för att inte svenska företag ska drabbas av "negativa konsekvenser."