Kritik mot Filminstitutets vd: "Har anammat ett aktivistspråk"

1:59 min

Svenska filminstitutet ägnar sig för mycket åt genusfrågor och för lite åt kreativa visioner. Det menar filmproducenten Lena Rehnberg.

Förra året, 2019, var det sämsta bioåret för svensk film på den här sidan om millennieskiftet.

Filminstitutet och dess vd Anna Serner gör för lite för att rädda situationen. Istället har svaret på alla frågor varit jämställdhet mellan könen. Det menar långfilmsproducenten bakom filmer som Monica Z och En gång i Phuket, Lena Rehnberg.

– Vi har en enorm kreativ kris i Sverige och det här har bäddats för under lång tid med tanke på att det inte har funnits några visioner om vad det är för film vi ska göra. Det har bara pratats om vem som ska göra filmen.

Filmproducenten Lena Rehnberg menar att Filminstitutet, som delar ut 313 miljoner årligen i filmproduktionsstöd, saknar visioner för hur framför allt den breda svenska filmen ska kunna locka tillbaka publiken.

Och hon är inte är inte ensam i sin kritik. Tidigare i höstas liknade DN:s filmkritiker Helena Lindblad Svenska filminstitutet vid ett citat "enfrågeparti för jämställdhet".

Det är en bild Lena Rehnberg delar:

– Anna Serner har bara pratat om att vi måste få in kvinnliga regissörer. Det har varit den enda stridsfrågan från henne, och jag säger stridsfråga för på något sätt har hon anammat ett aktivistspråk trots att hon är vd.

I takt med att det har blivit svårare att finansiera film har branschen blivit allt mer beroende av stöd från Filminstitutet. Lena Rehnberg målar upp en bild av ett ängsligt Filmsverige.

– Alla är rädda för att inte få något stöd och för att bli kritiserade. Det finns en enorm tystnadskultur. Det är en rädd bransch, filmbranschen.

Vad är ert eget ansvar att faktiskt göra bra film?

– Det är klart att vi har ett eget ansvar och vi anstränger oss hela tiden. men det känns som att vi har haft en våt filt över oss de senaste nio åren som gör att vi tänker: "Nej, det där är ingen idé att vi utvecklar, det kommer aldrig få stöd, vi går åt det här hållet istället". Vi har blivit styrda ganska mycket.

Vad krävs då för att bryta dödläget? Lena Rehnberg tycker att det är dags för en ny vd för Filminstitutet:

– Jag tror att Anna Serner måste lämna över till en annan vd. Vi behöver nytt blod och nya visioner för nästa årtionde, det är jag tämligen övertygad om.

Filminstitutets vd Anna Serner har avböjt att svara på kritiken med motiveringen att hon inte kommenterar enskilda producenters åsikter. Hon har tidigare sagt att Filminstitutet arbetar med många olika frågor men att det är svårt att få gehör i medierna för annat än jämställdhetsfrågor.