Vaccin

Regeringen har skrivit EU-avtal med Pfizers corona-vaccin

2:02 min

Regeringen har beslutat att delta i ett EU-avtal av Pfizers och Biontechs corona-vaccin, enligt Stefan Löfven. Sverige har tidigare tecknat två andra avtal med Janssen Pharmaceutica NV och Astra Zeneca, och nu finns alltså tre vaccin-avtal.

 – Om de här vaccinerna blir godtagna och säkra, så betyder det att det här vaccinet räcker till 4,5 miljoner doser, vilket räcker till 2, 5 miljoner personer, vilket skulle vara till alla över 65 år, säger Stefan Löfven.

Den svenska strategin står på tre ben, regeringen ska säkra Sveriges och en rättvis global fördelning av vaccinet, tillsätta en vaccin-samordnare såsom Richard Bergström och Folkhälsomyndigheten ska ta fram en nationell vaccinationsplan.

Flera vaccin ser lovande ut i att vara effektiva för att minska covid-19, enligt Stefan Löfven.

– Alla tre vacciner som Sverige har avtal med, och om de blir godkända, ska räcka till hela Sveriges befolkning, enligt Stefan Löfven.

Två olika vaccinutvecklare har den senaste veckan meddelat goda resultat av sina vaccinkandidater mot covid-19.

Sverige kommer även att fortsätta teckna nya avtal eftersom det än inte är säkert att de som de tecknat avtal med, är säkra.

Först var det Pfizer och Biontech som förra måndagen uppgav att det vaccin som de båda företagen utvecklar gemensamt, är till 90 procent effektivt. Och senast i går meddelade läkemedelsföretaget Moderna att deras vaccin mot covid 19 visat sig skydda till 94,5 procent mot sjukdomen.

Enligt socialminister Lena Hallengren så betyder beskedet idag, inte att det redan finns något godkänt vaccin, och regeringen betonar att det är fortsatt viktigt att strikt hålla sig till de restriktioner som införts för att hindra smittspridningen.

När ett vaccin kommer, så kommer riskgrupper att vaccineras först och det krävs en planering där riskgrupper såsom äldre, personer med underliggande sjukdomar och hälso- och sjukvårdspersonal som kommer att få del av vaccinet först och senare, kommer resten av befolkningen kunna behandlas i etapper, enligt Richard Bergström, vaccin-samordnare.