Inbördeskrig

Tiotusentals på flykt undan striderna i Etiopien

2:00 min

Striderna i Etiopien håller på att utveckla sig till en omfattande humanitär kris enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Konflikten i regionen Tigray har pågått i två veckor och enligt FN-organet har redan 27 000 människor drivits på flykt.

- Jag vet inte var min man är. Jag har letat efter honom i fem dagar, säger en kvinna med tårar i ögonen och på flykt undan striderna. Hon heter Azeeb och det är en FN-tjänsteman som talar med henne.

En annan lite äldre kvinna, Gannite, vittnar om våldsamma attacker:

- Alla flydde, säger hon.

Ungefär 4 000 flyktingar kommer nu dagligen vandrande från regionen Tigray in i grannlandet västerut Sudan, enligt UNHCR.

Åtminstone 27 000 människor har lämnat Etiopien, men det kan också finnas andra kvar på flykt inne i Tigray där kriget pågår.

Striderna började för nästan två veckor sedan.  Det lokala partiet Tigreanska Folkets Befrielsefront sas ha attackerat militärförläggningar och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed valde att svara med att sända dit federala etiopiska styrkor.

Historiken är också att partiet Tigreanska Folkets Befrielsefront under flera årtionden var mäktigast i Etiopien, men sedan 2018 tappat i inflytande med Abiy Ahmed som premiärminister.

Civila hamnar mitt i korselden. FN:s katastrofsamordnare Jens Heseman tar emot flyktingarna i Sudan:

- Situationen är mycket dålig. UNHCR, FN:s livsmedelsprogram, Röda Korset samarbetar men våra krafter räcker inte, säger Jens Heseman. Det finns vatten, men det saknas mat till de tiotusentals som räddat sig undan striderna uppger UNHCR.