Ekot intervjuar

Tichanovskaja: Krävs hårdare sanktioner mot Belarus

2:01 min

Den tidigare belarusiska presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja vill se hårdare internationella sanktioner mot Belarus, det sa hon till Sveriges utrikesminister Ann Linde under ett besök i Stockholm i dag.

– Det är bara när regimen är tillräckligt ekonomiskt maktlös som den kommer att lämna ifrån sig makten. Och därför, säger Svetlana Tichanovskaja, är det nödvändigt att slå direkt mot Lukasjenkos, presidentens, plånbok.

I oktober enades EU:s medlemsländer om individuella sanktioner mot en rad högt uppsatta politiker, tjänstemän och polischefer i Belarus. Personer som anses bära ansvar för det omfattande våldet mot fredliga demonstranter men också för ett orättvist och fuskkantat presidentval.

För två veckor sedan lades även president Alexander Lukasjenko till på den listan. Sanktionerna innebär inreseförbud till EU och frysta ekonomiska tillgångar. Men Svetlana Tichanovskaja vill se att EU:s länder också slutar att samarbeta med statliga företag och banker i landet. Intill henne på utrikesdepartementet i Stockholm sitter utrikesminister Ann Linde och säger att det är något som diskuteras.

Enligt det officiella valresultatet fick Svetlana Tichanovskaja 10 procent av rösterna i valet i augusti, sittande president Lukasjenko fick 80 procent. Men i Belarus tror många att Tichanovskaja, om valet hade gått rätt till, skulle ha segrat. Kort efter valet tvingades hon under hot ut ur landet och lever nu med sina barn i exil i Litauen.

Hennes man, den kände videobloggaren Sergej Tichanovskij sitter häktad sedan i maj, anklagad mot sitt nekande för att störa den allmänna ordningen samt våld mot polisman. Han räknas nu till en av totalt 121 politiska fångar i Belarus.

En gång, efter tillåtelse av president Lukasjenko själv, har Svetlana Tichanovskaja pratat med sin man på telefon.

– Jag sa att vi kämpar, att allt kommer bli bra, att vi kommer att segra, säger Svetlana Tichanovskaja.

Trots omfattande protester de senaste månaderna visar Alexander Lukasjenko inga tecken på att vilja lämna sin post men Svetlana Tichanovskaja är övertygad om att den stunden ändå kommer.

– Han saknar legitimitet i folkets ögon. Vi kan inte fortsätta leva med honom. Det ser också omvärlden, säger hon.