Östersjön

Finska politiker öppnar upp för försvarsallians med Sverige

1:59 min

I Finlands riksdag diskuteras frågan om en finsk-svensk försvarsallians. Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen utesluter inte det alternativet men säger samtidigt att det är för tidigt att diskutera saken.

– Det bästa sättet att fördjupa det här samarbetet är att ta ett steg i taget, sa Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen under ett säkerhetspolitiskt seminarium på Hanaholmen, utanför Helsingfors i dag.

Sedan Finland och Sverige undertecknade en gemensam handlingsplan år 2014 så har försvarssamarbetet fördjupats på flera plan, bland annat så har det skapats en svensk-finsk marin stridsgrupp och det har även blivit lättare att använda varandras marin- och flygbaser. I somras uttryckte försvarsministrarna att de vill fördjupa samarbetet ytterligare.

Nu vill flera finländska riksdagsledamöter att man ska diskutera nästa steg, en försvarsallians, rapporterar Svenska Yle. Men det är inte aktuellt, var försvarsministrarnas besked.

– Vi arbetar på praktisk och realistisk nivå, sa Peter Hultqvist på seminariet.

Henri Vanhanen, säkerhetsforskare vid utrikespolitiska institutet i Finland menar att det generellt sätt förs en större debatt i frågan i Finland.

– Det har varit en större entusiasm för frågan på den finländska sidan, säger han.

Samtidigt är varken Finland eller Sverige redo för att ingå i en formell försvarsallians, eftersom det till skillnad från ett samarbete är bindande och också innebär att man mer eller mindre måste föra en gemensam försvarspolitik, menar Henri Vanhanen.