Uppgift: Allvarliga brister i polisens arbete mot barnsexbrott

2:00 min

En hemlig kartläggning som SVT:s Veckans brott har tagit del av visar omfattande brister i polisens hantering av sexualbrott mot barn. Hundratals ärenden läggs på hög bland annat på grund av personalbrist, enligt SVT.

Men trots att rapporten har gjorts av polisens nationella operativa avdelning, NOA, tonas den här bilden ner av chefen för Polisens nationella it-brottscenter hos NOA, Patrick Cordner. Så här säger han till SVT:s Veckans brott.

– De flesta poliser är också föräldrar, vilken förälder tycker inte att det här är bland det allvarligaste som finns, och jag känner inte alls igen den bilden, säger han.

Det handlar om förundersökningar som läggs ner på tveksamma grunder, husrannsakningar som inte blir av och brister i det förebyggande arbetet mot barnsexbrott, som får svidande kritik från NOA enligt SVT:s Veckans brott.

Bilden framkommer när förundersökningsledare vid landets regionala it-brottscentrum fick svara på frågor om arbetet kring barnsexbrott.

Enligt rapporten ligger just nu över 1 000 ärenden på hög ute i landet varav drygt 200 är klassas som prioriterade. Anledningen uppges vara med brist på personal- och utbildning.

Enligt SVT ska polisen också felaktigt ha lagt ner utredningar eftersom man menat att det inte i sig är ett brott att ha några bilder. Det kommer också kritik mot att ärenden inte prioriteras.

Men Patrick Cordner, chef för Polisens nationella it-brottscenter hos Polisens nationella operativa avdelning, tar kraftigt avstånd från uppgifterna.

– De flesta poliser är också föräldrar, vilken förälder tycker inte att det här är bland det allvarligaste som finns, och jag känner inte alls igen den bilden, säger han.