Coronapandemin

Maratonpass på iva införs igen

2:02 min

För att klara det ökade behovet av intensivvård på grund av coronapandemin beordrar nu Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge personalen på iva att återigen jobba längre arbetspass på 12,5 timmar.

För intensivvårdssjuksköterskan Katja Fogelberg som arbetade också under den första coronavågen i våras var beskedet tungt.

– Det känns som en mardröm som kommer tillbaka på något sätt.

Kommer du orka?

– Det vet man ju inte. Det som känns hemskt är ju att man spelar med sin egen hälsa när man jobbar så här, säger Katja Fogelberg.

Nu planeras intensivvården om för att klara att antalet covidpatienter fortsätter att öka i den andra vågen.

Personalens scheman förändras från treskift till tvåskift, i stället för åtta- eller tiotimmarspass blir det arbetspass på över tolv timmar. Efter förhandlingar med facken sa Vårdförbundet nej medan Kommunal sa ja till längre pass mot ersättning.

– Vår absoluta ambition och önskan var att vi skulle komma mycket längre med frivillighet. Vi ser nu att det inte räcker till längre utan vi kommer att behöva beordra personal att jobba de här 12,5-timmarspassen, säger Pauline Rylander Hagson, vårdenhetschef för IVA på Karolinska i Huddinge

Till skillnad från i våras när ett krislägesavtal var aktiverat blir det nu mer ledighet mellan arbetspassen.

– Det vi verkligen ser ett behov av är att skapa möjligheter för personalen att få de här perioderna av återhämtning i sitt schema. Det lyckas vi med på det här sättet, säger Pauline Rylander Hagson.

Antalet intensivvårdsplatser på Karolinska har ökat från 36 till 44 när en ny covidavdelning öppnat i Huddinge. Nu öppnas en ny avdelning också i Solna och platserna ska vara 62 i slutet av veckan, i våras var det 180 platser.

Just nu finns inga planer på att aktivera krislägesavtalet igen. Intensivvårdssjuksköterskan Katja Fogelberg som tidigare var fackligt aktiv säger att det vore ett värstascenario.

– Jag jobbade fyra nätter då med 12,5 timmar varje natt, och så kanske man fick två dygns vila och sedan gick man på igen. Det är mardrömmen, säger hon.