Belarus

Belarusier kvar på svenska ambassaden

1:51 min

De två män som i september tog sig in på Sveriges ambassad i Belarus huvudstad Minsk är fortfarande kvar där. Enligt männen riskerar de att gripas, misshandlas och ställas inför rätta om de lämnar ambassaden.

För första gången uttalar sig nu utrikesminister Ann Linde om fallet.

– Vi har en dialog med dem. De befinner sig ju olovligen på svenska ambassaden. Det är inte, vilket man felaktigt tror – svenskt territorium – utan man har ju gått in där olovandes och är nu där. Och vi har nu en dialog med dem för att försöka lösa situationen, säger utrikesminister Ann Linde.

Den 11 september ringde far och son, Vitalij och Vladislav Kuznetjik, på dörren till svenska ambassaden i Minsk och meddelade att de ville söka asyl. När de inte blev insläppta, eftersom det inte går att söka asyl på ambassader, tog de sig över staketet och in på ambassadområdet.

Några dagar tidigare hade de deltagit i en regimkritisk demonstration i hemstaden Vitebsk. Pappan stoppades av polis, misshandlades men sonen lyckades frita honom och är nu misstänkt för våld mot polis. Om de grips är de rädda för samma hårdhänta behandling som många andra belarusier redan fått utstå.

– Det svåraste är att inte veta vad som ska hända. Men de tar väl hand om oss här, säger Vladislav Kuznetjik via telefon från Minsk.

Ambassaden i Minsk har upplåtit ett rum till honom och hans pappa och ger dem mat. Med hjälp av en advokat har männen utan framgång vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg och senast till FN:s kommitté mot tortyr. Kommittén uppmanar nu, enligt ett beslut, den svenska regeringen att garantera männens säkerhet. På en direkt fråga om regeringen övervägt att slänga ut Vitalij och Vladislav från ambassaden svarar utrikesminister Ann Linde så här:

– Vi försöker hitta ett sätt som är säkert och värdigt och som bevarar deras integritet på olika sätt genom samtal och dialog, dialog också med andra länder.

Enligt Ann Linde har man varit i kontakt med flera länder för att undersöka om männen på något sätt skulle kunna tas emot där.