Avtalsrörelsen

Strejkvarsel i byggbranschen

1:59 min

Förhandlingarna mellan facket Byggnads och Byggföretagen har strandat och nu varslar facket om konflikt. Nästa fredag kan omkring 1 400 byggnadsarbetare tas ut i strejk.

Facket menar att strejkvarslet handlar om arbetsmiljö och fuskande företag. Men arbetsgivarsidan tvivlar på det. Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind säger att Byggnads vill ha högre löneökningar än andra genom att kräva kompensation för årets frysta löner.

– Det är djupt oansvarigt och upprörande att man varslar mitt under en brinnande pandemi. Det här handlar inte om de frågor som Byggnads pratar om utan det här handlar om att man vill ha mer än märket, säger han.

Strejk kan bryta ut 27 november. Till att börja med gäller det 1 400 byggnadsarbetare på 87 arbetsplatser runt om i landet. Men strejken utvidgas sedan om inte parterna kommer överens till att omfatta omkring 2 200 anställda.

Enligt facket handlar det inte om löneökningarna. Byggnads har i stället ilsknat till över att arbetsgivarna, enligt facket, inte vill diskutera hur arbetsmiljön ska förbättras.

– Vi har nu mött Byggföretagens ovilja att ta tag i de problem som handlar om dödsolyckor och arbetslivskriminalitet. Det funkar inte, vi har alla rätt att komma hem efter arbetsdagen och det verkar inte ha gått upp för vår motpart, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Men på ett sätt handlar det om pengar i alla fall. Den gamla striden om byggnadsarbetarnas ackordslönesystem verkar ha kommit tillbaka.

– Och att ta upp det under pandemin och ge sig på det som är heligast för oss, vårt inflytande över våra löner och lönesystem, det är en ren och skär maktfråga, säger Johan Lindholm.

Enligt Byggföretagen har många tusen timmar ägnats åt att utreda lönesystemen tillsammans med Byggnads.

– Vi har tillsammans varit överens om att jobba mot skurkarna och inte mot medlemsföretag hos oss. Nu agerar man precis i motsatt riktning, säger Mats Åkerlind.