L-upprop om besked i regeringsfrågan

1:23 min

Ett 40-tal medlemmar i Liberalerna går nu ut i ett gemensamt upprop och kräver att partiledningen och Nyamko Sabuni redan nu deklarerar att partiet vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val.

-– Vi uppmanar i alla fall partiledningen starkt att gå ut med att vi ska tillhöra borgerligheten efter nästa val, och att det sker nu, säger Mårten Hemström, som är gruppledare för Liberalerna i Sala och initiativtagare till uppropet.

Det har börjat blåsa friskt inom Liberalerna, en debatt som tog fart efter den senaste SVT Novus-mätningen då partiet endast fick 2.7 procent i väljarstöd.
Efter det kom krav från tyngre partiföreträdare om att i närtid lämna januarisamarbetet inom kort, men där det riktat kom mothugg från andra i partiet.

Partiets länsförbundsordförande i Skåne, Torkild Strandberg gick efter det ut och krävde att januarisamarbetet avslutas, även riksdagsledamoten Allan Widman anser att det brådskar, men där kom direkt mothugg från det liberala regionrådet Anna Starbrink i Stockholm och även Anna-Lena Johansson, partiets länsförbundsordförande i Stockholm.

Nu uppmanar alltså ett 40-tal partimedlemmar runt om i landet att partiledningen nu offentligt ska deklarera att man vill tillhöra borgerligheten efter nästa val.  Partiledare Naymko Sabuni har ju sagt att ett besked om Liberalernas linje kommer i god tid före valet. Men i god tid, det är nu, säger Mårten Hemström, gruppledare för Liberalerna i Sala.

– Det tar ett tag att etablera ett förtroende, och att återupprätta ett tappat förtroende. Vi behöver ett och ett halvt år för att visa våra allmänborgerliga väljare att de kan ta oss på allvar. Vi är en del av borgerligheten igen, säger han.

Men frågan om att stötta en moderatledd regering, det splittrade ju Liberalerna efter förra valet, en majoritet i Liberalerna sa ju då nej till det just med hänvisning till att Sverigedemokraterna skulle få inflytande. Varför är det självklart för er att ni nu ska byta kurs?

– För att jag inte tror att det var en majoritet av Liberalerna som ville det här. Det var en majoritet av partirådet. Hade man frågat alla medlemmar, och framför allt alla väljare så hade det absolut inte blivit något januariavtal, utan det hade blivit en borgerlig regering, säger han.

Samtidigt kliver nu Liberalerna i Jämtland-Härjedalen fram i debatten. Ordförande där, Pär Löfstrand som också sitter i partistyrelsen säger att länsförbundets hållning är att partiet bör lämna januariavtalet. När, är upp till partiledningen, men att vänta till nästa höst är väl sent tycker han.

– Avtalet är väldigt svårt för många i den breda allmänna opinionen att förstå, och då blir Liberalernas politiska position extremt svår att förstå, och då är det bättre att stå själv och driva sin politik ur en friare position, säger han.