Vintips

Carl-Jan Granqvists oväntade tips: Garagevin

5:36 min
  • Det kan låta som en märklig kombination.
  • Men garagevin härstammar från en grupp vinproducenter i Bordeaux-regionen som tillverkade vin som en reaktion på de traditionella röda Bordeaux-vinerna.
  • Här är Carl-Jan Granqvists bästa tips.

Garage och vin är en märklig kombination. Ändå finns det ett fenomen i vinvärlden som kallas "Vin de garage", det vill säga garagevin. Det var en trend som växte fram i vissa delar av världen under 90-talet, som kom att förknippas med St. Émilion och Pomerol i Bordeaux.

Det handlade om viner av toppkvalitet, men som producerades i mycket liten skala. Ett exempel är Château Valandraud. Bakom det storslagna namnet fanns till en början en vingård som inte var större än en trädgård och själva "slottet" var verkligheten ett "Ggarage".

Château Valandraud är en av de största framgångssagorna i Bordeaux i modern tid och vinet är i dag ett av områdets mest exklusiva och högst rankade slott. Egendomen är fortfarande ett av de mindre i området, men har växt. Dessutom har Jean-Luc Thunevin som äger egendomen kunnat köpa fler slott och producerar viner i flera delar av Frankrike i olika prislägen.


Rött franskt vin på 75 cl flaska

Virginie de Valandraud 2016
nummer 77502 på Systembolaget

Château Valandraud kostar omkring 2 000 kronor för en flaska när det släpps och säljer ofta slut så snart det kommit ut på marknaden. Vinet var till en början Valandrauds andravin, en selektion av vingårdslägen och fat som inte riktigt höll måttet för att få ingå i prestigevinet, men som ändå var av toppkvalitet.

Med tiden har man dessutom kunnat investera i fler vingårdar som bara producerar druvor till detta vin vilket ökat produktionen något. Det är ett exklusivt vin, men kostar en fjärdedel av Château Valandraud. Den Merlot-dominerade stilen gör att vinet är riktigt gott i sin ungdom, men det har potential att lagras länge.

Doft: Något utvecklad och mycket komplex doft av katrinplommon och Crème de Cassis, med inslag av svartvinbärsblad, ceder, kaffe och choklad.

Munhåleupplevelse: Mycket fyllig och intensiv smak med ett påtagligt inslag av mjukpolerade tanniner och en imponerande längd i eftersmaken.

Virginie de Valandraud har en alkoholhalt på 14,5 procent och kostar 499 kronor.


Rött franskt vin på 75 cl flaska

Château Bellevue La Randée 2015
nummer 71155 på Systembolaget

Att Bordeaux bara handlar om exklusiva lagringsviner är en myt. Den stora majoriteten av produktionen är viner i mycket lägre prislägen. De produceras förstås i lite större volymer och lite mindre berömda delar av området, men står sig ofta bra i konkurrensen gentemot viner från alla delar av världen.

Det här vinet odlas i vingårdslägen strax väster om de kända appellationerna St. Émilion och Pomerol. Det består av ungefär lika delar av Merlot och Cabernet Sauvignon och en aning Cabernet Franc.

Det är gjort i en mjukare och tillgängligare stil än Virginie de Valandraud, men har fortfarande ett drag av den fräschör som är Bordeauxvinernas främsta signum. Det är fullt ut redo att drickas till en mustig höstgryta, läckert viltkött eller en blodig entrecote.

Doft: Mjukt fruktig doft av katrinplommon och syltade svarta vinbär och en diskret örtig ton.

Munhåleupplevelse: Mjuk, avrundad smak med generös mogen frukt och en fin fräschör som smyger sig på i avslutet.

Virginie de Valandraud har en alkoholhalt på 14 procent och kostar 115 kronor.