Ungdomsbrottslighet

Svensk brottslighet används som skräckexempel i Finland

2:00 min

I Finland har en debatt om ungdomsbrottslighet blossat upp.
När politiker nu diskuterar åtgärder används Sverige ofta som ett skräckexempel.

Det rör sig om 100 till 150 ungdomar som håller till i Helsingfors, flera av dem är dömda för våldsbrott, rån och drogrelaterad brottslighet. En utveckling som oroar polisen och flera organisationer som jobbar med våldsförebyggande arbete, vilket Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat rapporterat om.

Sedan dess har frågan om ungdomsbrottslighet varit högst upp på den politiska agendan.

Det största oppositionspartiet Sannfinländarna menar att Finland nu är på väg att få samma problem med kriminalitet som Sverige, brottslighet som partier menar är ett resultat av misslyckad invandringspolitik.

Inrikesminister Maria Ohisalo, från de Gröna, menar att orsakerna till problemet är snarare utslagning och ojämlikhet, och understryker förebyggande arbete.

Från polisens sida menar man att det här är inget nytt. Överlag så har ungdomsbrottsligheten minskat under det senaste decenniet i Finland, säger Niklas Kråknäs, polisinspektör i Helsingfors.

– Det har varit en ganska stor mediashow. Polisens syn på saken är att det inte var någon nyhet för oss.

Det rör sig om ungdomar som hamnat snett, ungdomar som myndigheterna har koll på, fortsätter han.

– Något stort samhälleligt problem tycker jag inte att vi har, säger han.

Christian Wentzel, verksamhetsledare på organisationen Stationens barn som jobbar med förebyggande ungdomsarbete genom att skapa dialog mellan unga och vuxna, hoppas trots allt uppmärksamheten som frågan fått ska leda till mer insatser.

– Det är definitivt inte lika allvarligt som i Sverige, men om man sen ser ur offrens synvinklar så spelar det mindre roll om problemet är stort eller inte, säger han.