SVT

Årets julvärd Lars Lerin: Omöjligt att tacka nej

1:59 min

Konstnären och författaren Lars Lerin blir årets julvärd i SVT på julafton. Han säger till Kulturnytt att han hoppas kunna sprida lugn och trevnad på julafton.

– Jag tycker nog att det hade varit oförskämt att tacka nej, när någon har ett sånt förtroende för mig hade det varit otrevligt att tacka nej. Jag hade ju inte kunnat tro det här om mig själv att ha ett sådant här uppdrag, men när någon annan tror det så tänker jag att jag lever bara en gång så då får jag väl prova det här också.

Akvarellkonstnären Lars Lerin slog igenom för en större publik 2012 i dokumentären "För dig naken". På senare år har han vunnit publikens hjärtan i tv-serier som "Vänligen Lars Lerin" och "Lerins lärlingar".

Lars Lerin ser som sitt huvuduppdrag att vara sällskap åt de ensamma. Han kommer att berätta om olika jular i sitt liv, från barndomens jular hos tanter och gubbar i skogarna i värmländska Sunnemo, till de norska jularna i Lofoten där han bodde i många år.

Under det direktsända julvärdsuppdraget kommer också maken Junior att bjuda på julsamba och det kommer att serveras lutfisk, men TV-tittarna kan se fram emot en lugn och stilla dag i rutan säger Lars Lerin:

– Inga spektakulära hopp och såna grejer, jag hoppas kunna sprida lite lugn och trevnad. Så inte jag grips av panik och blir hysterisk, utan att jag är den där vännen som kan hålla ihop trådarna.

Hur ser du på uppdraget att tända det berömda ljuset?

– Det ska nog gå bra, jag får ta med mig en ask tändsickor, säger Lars Lerin.