Coronaviruset

Inkomstnivå påverkar risk att dö i covid-19 i Stockholm

1:55 min

Inkomst och var man bor är det som tydligast bidrar till skillnader för risk att drabbas hårt av covid-19. Det visar en färsk rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm.

Risken är fyra gånger så hög att dö i covid-19 i låginkomstgruppen jämfört med gruppen med högst inkomst.

Den stora effekten av inkomst hade inte Anton Lager, en av medförfattarna av rapporten från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, förväntat sig.

-Nej, det här är mycket påtagliga skillnader. Vi ser för alla folkhälsoproblem socioekonomiska skillnader, men det här sticker alltså ut, säger Anton Lager.

Analysen är gjord fram till juli genom att man har delat in Stockholm som i 170 mindre samhällen med ca 14 000 i varje område. Sedan har analytikerna rankat områdena i förhållande till hur många som drabbats allvarligt eller dött i covid-19.

När de har djupdykt i register och försök förklara skillnaderna utifrån kön, utbildning, yrke, kroniska sjukdomar eller inkomst - så är det inkomst som sticker ut som tydligast orsak till att drabbas svårt av covid-19.

Urban Janlert som är professor emeritus i socialmedicin vid Umeå Universitet, menar att det är  uppenbart  att ekonomin har påverkat sjukdomsbördan. 

- Ja det är svårt att tänka sig motsatsen i det här fallet. I det här materialet är det inte sjukdomen som lett fram till sämre inkomst, säger Urban Janlert. 

Anna Sarkadi som är professor i socialmedicin vid Uppsala universitet menar att resultaten kunde leda till åtgärder för att skydda de fattigaste.

- Vad är det som behövs? Handlar det om matleveranser? Handlar det om att man måste avlasta de här väldigt trångbodda riskgrupper med hotell eller lediga lägenheter, eller smittbärarpenning, för har man små, små marginaler - då har man inte råd att tappa inkomst, säger Anna Sarkadi.