Jemen

Houthirörelsen kan terrorstämplas av USA

1:56 min

Den avgående amerikanska Trumpadministrationen planerar att terrorstämpla rebellrörelsen innan president Trump lämnar Vita huset. Planerna upprör stora delar av omvärlden och hjälporganisationer fruktar att det redan svåra arbetet i det krigshärjade Jemen kan försvåras ytterligare.

Utdelning av mat- och förnödenheter. Hjälp med sjukvård och mediciner.
Redan i dag är mycket av hjälparbetet i Houthikontrollerade områden en brant, aldrig utplanande uppförsbacke. Men om hjälporganisationer också skulle behöva hantera att gruppen de är beroende av för tillstånd och säkerhet skulle terrorstämplas, kan det innebära att mycket hjälparbete omöjliggörs. Dessutom fruktar diplomater med FN:s Jemensändebud i spetsen att hårt framvärkta fredsinitiativ skulle kunna gå upp i rök.

De amerikanska planerna är tänkt som ytterligare ett slag mot Iran: att terrorstämpla dem som USA ser som Irans förlängda arm på den Arabiska halvön, houthimilisen- eller Ansar al-Allah, som är det officiella namnet. Planerna beskrivs i tidskriften Foreign Policy där amerikanska källor säger att terrorstämplingen kan ske snart, kanske till och med i samband med utrikesminister Pompeos besök i regionen den här veckan och den beskrivs som ett led i en slags "brända jorden-taktik" av president Trump innan nyckeln till Vita huset ska lämnas över.

FN:s Jemensändebud, FN:s generalsekreterare men också Tyskland och Sverige ska ha vädjat till USA att inte ta steget.

Analytiker säger att en terrorstämpling skulle vara förödande, att USA isåfall drar undan mattan för fredsförsök och kraftigt försvårar möjligheterna att nå ut med hjälp i Houthikontrollerade områden, där faktiskt en majoritet av befolkningen bor.
Dessutom poängteras att om Houthimilisen terrorstämplas för sitt brutala agerande mot Jemens befolkning, hur ska då USA kunna se annorlunda på Saudiarabien, som i flygattacker dödat mängder av civila och som med embargon och blockader förhindrat livsviktiga transporter av förnödenheter och därmed bidragit till den akuta hungersnöd som 10 miljoner människor befinner sig i, människor som inte vet när de får sin nästa måltid.