Ny undersökning: Svenska mediers rapportering om USA-val var balanserad

1:28 min

En ny undersökning från Institutet för Mediestudier om hur svenska medier har bevakat det amerikanska presidentvalet visar att medierna har gjort ett bra jobb och att bevakningen har varit balanserad.

Den svenska bevakningen av presidentvalet i USA har fått kritik för att vara för omfattande och för att ha gynnat Demokraternas kandidat Joe Biden. Men den nya undersökningen visar att USA-valet inte fick ens en tredjedel så stor nyhetsuppmärksamhet som förra riksdagsvalet 2018.

Dessutom förekom Republikanernas Donald Trump dubbelt så ofta som Joe Biden i rapporteringen vilket delvis kan förklaras med att den som har makten får mer uppmärksamhet.

Men det Trump vinner i uppmärksamhet förlorar han i att bevakningen av honom är mer kritisk, uppger Bengt Johansson, professor vid JMG vid Göteborgs universitet. Han presenterade studien vid ett seminarium i dag.

– Det är mer bevakning, mer artiklar och mer inslag om Trump än om Biden. Men han får också mycket mer kritik och det väger upp uppmärksamheten, säger Bengt Johansson.