Israel-Palestinakonflikten

Pompeo i kritiserat besök till Västbanken

1:44 min

Mike Pompeo blev i dag den förste amerikanska utrikesministern som besöker en israelisk bosättning på ockuperade Västbanken. Hans besök, som kritiseras för att ge legitimitet åt annekteringen, ses som en avskedsgåva från Trumpadministrationen till den Israeliska premiärministern

Varor som produceras i bosättningar på ockuperad palestinsk mark kommer i fortsättningen att märkas "Made in Israel" och ses som helt legitima.
Det var den amerikanske utrikesministerns budskap efter att som första amerikanska utrikesminister besökt en bosättning: en vingård på Västbanken.

Besöket kritiseras för att ske på mark stulen från palestinier, den israeliska vänsterrörelsen har kallat vingårdens produkter för apharteidvin.
Pompeos uttalande fick också väntad kritik av palestinska PLO som varnade för att erkännanden av bosättarprodukter är ett steg mot att stödja ockupationen.

Den amerikanske utrikesministern förklarade också att den palesinsk-ledda bojkottrörelsen BDS ska ses som antisemitisk, liksom organisationer som stöder rörelsen.

Pompeo besöker också Golanhöjderna som USA erkänt som Israeliskt. Området annekterades från Syrien 1981 men suveräniteten har inte erkänts internationellt.
Pompeos besök skickar tydliga signaler om det helhjärtade stöd Trumpadministrationen gett Netanyahu de senaste fyra åren.

Hans upseendeväckande besöksmål och uttalanden ses som en slags avskedsgåva. Analytiker menar att Israels premiärminister Netanyahu fruktar svårare tider med Biden som president, när hans trumfkort i den goda förbindelsen med Trump är borta.

Frågan många i Israel ställer sig är om USA nu kommer att ställa hårdare krav, inte minst gentemot den känsliga israeliska Västbanks- och bosättarpolitiken.