Covid-19-vaccin

Utvecklingen av vaccin – gamla kunskaper och nya metoder

1:39 min

I veckan meddelades det att Sverige tecknat avtal för totalt tre vaccin mot covid-19. Att vaccin har kunnat utvecklas så snabbt beror bland annat på kunskap som forskare haft med sig från SARS-utbrottet - men också på nya metoder.

I veckan blev avtal klara som kan säkra covid-19-vaccin till hela Sveriges befolkning – bara vaccinerna blir godkända.

Den rekordsnabba utvecklingen av vacciner beror bland annat på att man kunnat bygga på kunskaper från SARS-utbrottet för knappa 20 år sen, konstaterar vaccinforskaren Ali Mirazimi som var med redan då.

– Man lärde sig att har man skydd mot spike-proteinet, då är man skyddad.

Ja piggarna på den taggiga virusbollen, det är dem man ska skydda sig mot, det lärde sig SARS-forskarna - och den kunskapen tillämpar man nu.

Men de tre vaccintyper som Sverige tecknat kontrakt på är också framtagna med helt ny metodik – istället för att skicka in en proteinbit eller ett avdödat virus i kroppen, skickar man in en ritning så att kroppen själv producerar proteiner som sen sätter igång immunförsvaret.

Vacciner framtagna på det gammaldags sättet hamnar hopplöst efter i racet. Vilka som kommer att fungera bäst är för tidigt att säga, men inte bara det - kanske blir det bästa att ge en första dos av ett vaccin och sedan kombinera med ett annat. Vad som är bäst kommer försök på djur att visa framöver, säger Ali Mirazimi.

– Så på vägen om ett par år – vaccinforskningen slutar inte med detta, den fortsätter att jobba. Och då blir vaccinerna vassare och vassare.