Planerade skogsverkningar pausas efter mediekampanj

Skogsbolag pausar nu avverkningar efter samebyn Luokta Mávas mediekampanj mot skogsavverkningar.

Samebyn och Sveaskog har inte kunnat komma överens om hur skogsområden på samebyns vinterbetesmarker kring Varggá/Varjisträsk ska förvaltas med hänsyn till rennäringen. Enligt Luokta Mávas samebyordförande och internationelle urfolkspolitikern Lars-Anders Baer har förhandlingarna med Sveaskog brutit ihop.

- Om de tar skogen denna vinter, så överlever inte våra renar ens till våren, säger Lars Anders Baer, ordförande i Luokta-Mávas sameby i ett pressmeddelande.

Efter samebyns pressutskick och artisten Sofia Jannoks sociala mediekampanj mot avverkningarna i hemsamebyn meddelade Sveaskog sent på torsdag eftermiddag att de pausar de planerade skogsavverkningarna i det aktuella området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio