CHILE

Kritiserad polischef avgår

1:37 min

Chiles högsta polischef Mario Rozas, som länge har anklagats för människorättsbrott, har avgått. Det efter en incident under onsdagen där polisen skottskadade två minderåriga.

Mario Rozas avgång har varit ett av huvudkraven från den proteströrelse som startade i Chile förra året. Han har av bland annat Amnesty international pekats ut som ansvarig för människorättsbrott i samband med polisens repression mot demonstranter, där ett trettiotal har dödats, hundratals uppges ha torterats och tusentals har skadats.

Men Mario Rozas tvingas nu lämna makten av en annan anledning.

När polisen igår kom till ett rehabiliteringshem för unga med sociala problem i staden Talcahuano, i södra Chile, uppstod ett bråk där en av polismännen sköt och skadade två av ungdomarna, 14 respektive 17 år. Två poliser i patrullen ska ha fått skärskador, enligt myndigheterna.

Händelsen blev uppenbarligen droppen för regeringen. Många har länge undrat vad är det som gör att presidenten Sebastian Piñera inte velat bli av med en så illa omtyckt och internationellt kritiserad polischef.

Piñera sa i ett kort tal att han tackar Mario Rozas för ett mycket bra jobb och att han accepterat Rozas begäran om att lämna posten i ledningen för den chilenska polisen.

Från oppositionen var kommentaren att Mario Rozas avgång är en god nyhet, men att den kommer alldeles för sent. En del ifrågasatte också ersättaren, general Ricardo Yáñez, som har varit vicechef och ansvarig för bland annat polisens insatser under protesterna.

Situationen för de minderåriga som vistas på de statliga rehabiliteringshemmen Sename har länge varit i fokus för samhällsdebatten. Uppgifter om misshandel och sexövergrepp har varit många. Det kanske förklarar regeringens snabba reaktion med att avsätta landets högsta polischef, efter onsdagens incident.