Ny rapport

Nära vart femte barn lever i en krigszon

1:49 min

Nästan var femte barn i världen lever i eller nära en konfliktzon, och till exempel explosioner drabbar barn värre än vuxna. Det är en del av innehållet i Rädda barnens nya rapport i dag om barn i krig.

En av de utsatta är 11-årige Danil från Nagorno-Karabach.

– Mamma väckte oss och vi gömde oss i källaren. En drönare flög och bombade allt. Hemskast var när det kom en tryckvåg över oss.

Det berättade Danil för Ekots Johanna Melén som träffade honom i ett flyktingcenter i Armenien för några veckor sedan.

Rapporten "Dödade och stympade" är Internationella rädda barnens andra årliga genomgång om barn som påverkas av väpnad konflikt och ett särskilt fokus är hur explosioner trasar sönder barnens kroppar och psyken.

Explosiva vapen låg bakom nästan hälften av all död och lemlästning av barn i konflikter i fjol, konstaterar Rädda barnen.

Organisationen beskriver hur barns stora huvuden, tunna hud, korta armar och ben och låga höjd gör att de drabbas värre än vuxna av tryckvågor, splitter, att slungas iväg och av brännskador.

Alan Frisk är svenska Rädda barnens humanitäre chef med 20 års erfarenhet av konflikter.

– Det är fler barn, runt 420 miljoner barn, lever i konfliktzoner i dag, och det är allt svårare att nå fram med humanitär hjälp. Det vi vill se är såklart en minskning av det här våldet som utövas mot barn. Det betraktas av FN som grova kränkningar av barns rättigheter. Samtidigt behöver barn hjälp, där ser vi svårigheter att nå fram med till exempel medicinsk vård när barn drabbas av explosioner.

Det har du känt av själv?

– Det har jag känt av själv. Och de restriktioner som införts mot humanitära arbetare blir allt hårdare o krångligare för oss.

Rädda barnen riktar i rapporten särskild kritik mot FN:s generalsekreterare för att av politiska skäl urvattna den årliga listan över krigsaktörer som begått grova överträdelser mot barn.

Bland annat hoppas nu Rädda barnen att många länder nästa år ska skriva under en kommande deklaration mot att använda vapen med stor sprängverkan i tätbebyggda områden.

En tidigare version av denna artikel och inslaget angav fel namn för Rädda barnen. Ekot ber om ursäkt.