Saudiarabien

Nu startar landets första damfotbollsliga

1:49 min

I Saudiarabien har landets första damfotbollsliga startats. Tillåtandet av damfotboll är det senaste i en rad moderniseringar i det tidigare strängt, slutna kungadömet. Men kritiker menar att det vid sidan om framstegen fortfarande pågår omfattande övergrepp mot mänskliga rättigheter.

11-0, 10-1, 8-2.

Resutlaten från några av matcherna i Saudiarabiens första fotbollsliga för damer skvallrar om att det råder en nivåskillnad mellan lagen.

Kanske inte så konstigt eftersom damer aldrig tidigare tillåtits spela fotboll på tävlingsnivå, och landet inte ens har ett damlandslag. Men den här veckan startade damfotbollsligan äntligen. Åtta månader försenad på grund an pandemin.

I Riyadh, Jeddah och Dammam spelas först lokala serier. 24 lag med sammanlagt 600 spelare är registrerade. De bästa lagen i respektive serie kommer att kvalificera sig till ett nationellt finalspel där de tävlar om motsvarande 1,4 miljoner kronor. Småpengar i fotbollsvärlden men ändå ett steg på vägen. Precis som många steg tagits de senaste åren. Nu tillåts till exempel musikkonserter och festivaler.

I början av 2018 tilläts för första gången kvinnor som åskådare på fotbollsmatcher, kvinnor får numera köra bil, stora delar av förmyndarsystemet har tagits bort och allt fler kvinnliga chefer syns i näringslivet. Men kritiken finns där.

Dels från ultrakonservativa som menar att tillåtandet av damfotboll och de övriga lättnaderna riskerar att leda samhället rakt ner i det moraliska fördärvet.
Landets stränga regler har varit en kombination av strängt religiösa tolkningar och sociala, kulturella koder.

Samtidigt varnar människorättsorganisationer för det man kallar "sportswashing", att genom sport och idrott försöka dölja landets usla människorätts respekt. Kanske ett svenskt ord skulle kunna vara "sport-blidka".
Flera aktivister sitter sedan flera år fängslade, med misstankar om att ha torterats, för att de kritiserat eller ifrågasatt kungahuset eller kungadömets lagar och regler.