Efter vetot mot EU-budgeten

EU-parlamentet vill sätta hårt mot hårt mot Polen och Ungern

1:46 min

I Europaparlamentet är man nu på krigsstigen efter Polens och Ungern veto tidigare i veckan mot EU:s långtidsbudget och coronapaket. Nu höjs röster för att länderna måste lämna EU.

– Jag tycker att det är ett fulspel av Ungern och Polen. De sätter hela EU i ett mycket allvarligt läge, när man nu signalerar att man tänker använda sitt veto, säger Helene Fritzon, delegationsledare för de svenska Socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Och hon får medhåll av Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé:

– Vi kan inte nu vika oss. Viker man sig nu, då har man slagit fast detta, då säger vi i grunden att det är okej att fortsätta i den här riktningen som vi sett från Ungern och Polen. Det här handlar i grunden om vilket Europasamarbete vi vill ha.

Europaparlamentet är medlagstiftare och måste godkänna EU:s budget Enligt både Tomas Tobé och Helene Fritzon så är parlamentet inte beredd att backa en millimeter i frågan om att länder för att få EU-bidrag måste respektera rättsstatens principer och EU:s demokratiska värderingar.

Nu höjs också röster för att Ungern och Polen helt enkelt måste lämna EU.

– Ingen av oss vill ju trycka Ungern och Polen om vi drar detta hela vägen ut, ytterst att man helt enkelt skulle ifrågasätta om de hör hemma i Europasamarbetet. Men det finns gränser, säger Tomas Tobé.