Luokta-Mávas sameby beredda att gå till domstol i skogsfrågan

Luokta-Mávas har fått nog efter åratal av skogsavverkningar som förstör deras renbetesmarker. När dialogen med det statligt ägda skogsbolaget Sveaskog brustit gick samebyn och artisten Sofia Jannok ut i media. Bolaget har efter det pausat planerna och vill ha dialog igen med samebyn.

- Vi har i flera år förhandlat med Sveaskog och vi har inte kommit överens om hur de här markerna ska förvaltas och hänsynen till renskötseln. Därför har förhandlingarna på sätt och vis avbrutits, säger Lars-Anders Baer, ordförande i Luokta-Mávas sameby.

Sveaskog bekräftar att samverkan inte fungerat på flera år.

- Det är bara att hålla med. I och med att det under flera år inte har lett till någon överenskommelse och att vi inte bedrivit något skogsbruk under flera år, säger Olof Johansson, skogspolitisk chef på Sveaskog.

Enligt Sveaskog var avverkningarna i det aktuella området norr om Moskosel planerade inom ett par år. Sveaskog uppger att det handlar om ett totalt område på 300 hektar utspritt på ett större område, enligt samebyn är storleken på avverkningarna mer än det dubbla.

- Sveaskog ville avverka 700 hektar och vi gick med på 200 hektar, det var där det tog slut, säger Lars-Anders Baer.

Contortatall

Baer berättar att samebyn under lång tid pressats hårt av skogsnäringen. 

- Historiskt är det mycket avverkat här eftersom timmer fraktades längst älven ner till massafabrikerna i Piteå. På det är vi den sameby där det finns mest contorta. Sveaskog kan säga att de tänkt fälla viss del av den, men den finns ändå kvar. Den har blivit som ett stängsel som leder våra renar till grannsamebyns marker, förklarar Baer.

Sveaskogs skogspolitiske chef säger att det inte är contorta som är planerad att planteras på de marker där bolaget vill avverka.

- Contorta hör till det förgångna på statens marker. Vi har i de samtal som förts sagt att vi kan tänka oss att avveckla de contortabestånd som finns där sen tidigare, säger Johansson.

Stor uppmärksamhet i sociala medier

Saken har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna då artisten Sofia Jannok på sina sociala medier lyfte hennes samebys situation och uppmanar människor att sprida vad som sker. Jannok ställer inte upp på intervju för Sameradion & SVT Sápmi utan hänvisar till Lars-Anders Baer, men hon säger till TV4 Nyheterna att de här skogarna är helt avgörande för renens överlevnad.

Ny dialog

Under fredagen hade inte Lars-Anders Baer hört något av Sveaskog, rapporterar TT. För Sveaskog är det viktigt med att åter föra dialog med Luokta-Mávas. 

– Vi vill pröva mer av detta, att titta tillsammans på samma marker, se på planeringen på sikt och vad vi har för tankar om de olika markerna och få en helhetsbild och se om de gör att vi lättare kommer framåt i olika delar, säger Olof Johansson, skogspolitisk chef på Sveaskog.

Öppnar för större domstolsprocess

Lars-Anders Baer säger att de överklagar avverkningstillstånden men har inte större hopp om att få gehör i rätten. Han anser att det här är en större fråga och vill se politiska ställningstaganden för renskötseln och liknar det vid Girjas rättsliga strid för samebyns rättigheter.   

- Det här är en liknande situation som Girjas haft. Renbete är en rättighet som inte ses ha ett värde och skydd. Jag tror inte att det politiska systemet kommer kommer bry sig om det. Det betyder att vi om något år är i domstol. Jag tror att det går bra för oss där eftersom vi har så mycket contorta som gör att betesmarkerna förstörs, säger Baer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio