Filminstitutets vd svarar på kritiken om brist på visioner

2:16 min

Förra året, 2019, blev ett rekorddåligt år för svensk film.

I onsdagens Kulturnytt riktade filmproducenten Lena Rehnberg svidande kritik mot Svenska filminstitutet och krävde vd:n Anna Serners avgång. Filminstitutet ägnar sig alldeles för mycket åt genusfrågor och för lite åt kreativa visioner, menar Lena Rehnberg.

Hon får nu visst medhåll av branschorganisationen Film- och tv-producenterna.

– Svensk film är i kris på flera sätt, säger organisationens ordförande Eva Hamilton. I det läget har det väl funnits en irritation över att fokus från filminstitutet har varit på genus och mindre på de här livsomvälvande frågorna för svensk film.

Långfilmproducenten Lena Rehnberg som ligger bakom filmer som "Monica Z" och "En gång i Phuket", menar att Svenska Filminstitutet, som varje år delar ut 313 miljoner kronor i filmproduktionsstöd, saknar visioner för hur framför allt den breda svenska filmen ska kunna locka tillbaka publiken.

Men Film- och tv-producenternas ordförande Eva Hamilton anser att den svenska filmkrisen handlar mindre om Svenska Filminstitutet och dess vd och mer om andra frågor:

– Vi efterlyser fokus på de centrala frågorna, dels den typen av ekonomiskt stöd som finns i nästan alla andra europeiska länder, dels att anslagen till svensk film inte har höjts på många många år.

Svenska Filminstitutets vd, Anna Serner, tycker att den återkommande kritiken från producenterna om för stort genusfokus är förvånande.

– Vi på Filminstitutet har ett antal filmpolitiska uppdrag, bland annat att filmen ska präglas av jämställdhet och mångfald. Men det här året har vi bara fokuserat på att rädda produktionsbolag, biografer, distributörer och filmfestivaler under pandemin. Så jag förstår inte var kritiken kommer ifrån just nu. I alla våra uppdrag ingår jämställdhet och att skapa förutsättningar för att filmen ska nå publik, oavsett om den är stor eller mindre. Och det ska hålla en stor kvalitet. Jag måste säga att jag tycker att vi har fokus på alla frågor samtidigt.