Coronaviruset

Kraven på införande av coronasnabbtest växer

1:58 min

Kravet växer nu på att snabbtester för covid 19 ska användas i Sverige. Oppositionspartierna i riksdagen vill skynda på införandet av snabbtest som ett komplement till det normala coronatestet.

Snabbtestet kan till exempel användas för att testa personal i äldreomsorgen innan dom går på sina pass, säger Per Ramhorn som är Sverigedemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson.

– I Danmark som bara ligger några mil därifrån där jag bor i Skåne där testar man all vårdpersonal inom äldreomsorgen regelbundet med såna här snabbtester. Syftet med det här är ju att det inte ska komma in på boendet va. Studier visar att personalen kan bära på viruset utan att ha symptom.

Även Moderaterna vill att snabbtest ska användas som ett komplement till det normala PCR-testet. För att till exempel testa vårdpersonal i äldreomsorgen före ett arbetspass eller patienter som ska besöka en vårdcentral. Region Skåne har redan köpt 200.000 snabbtester och i Stockholm pågår ett försök med att testa personal i åldringsvården.

Kristdemokraterna vill också att snabbtester används säger Socialutskottets ordförande kristdemokraten Acko Ankarberg.

– Vi ser gärna snabbtester, men vi kräver att dom är tillförlitliga så att dom fungerar i sammanhanget och dom är ett viktigt komplement den andra testverksamheten i så fall.

EU-kommissionen kom också nyligen med rekommendationer och stöd för att medlemsländerna ska använda snabbtester av corona. Och Folkhälsomyndigheten kommer inom kort att komma med en vägledning för Sveriges regioner hur snabbtester ska användas.

Enligt Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten är orsaken till att snabbtester dröjt länge i Sverige att dom inte är lika tillförlitliga som dom normala så kallade PCR-testerna. Smittade personer kan testas utan att upptäckas.

Sverigedemokraterna och Per Ramhorn kräver nu att snabbtester ska börja användas i hela landet.

– Nu när man ser att flera kommuner och regioner inför det, och dom har ju säkerställt det så gott man kan, och då anser vi att hela landet ska vidare med det, säger han.