ARGENTINA

Presidenten vill införa fri abort

2:04 min

Abortfrågan blir åter aktuell i Argentina. Presidenten Alberto Fernandez meddelade i veckan att han vill införa rätten till fri abort, en fråga som hittills har delat landet i två oförsonliga läger.

Alberto Fernandez, som snart har suttit ett år som president, har nu uppfyllt ett löfte från valkampanjen. Att kriminalisera abort har inte hjälpt, det har bara inneburit allvarliga risker för kvinnors hälsa, sa han i en kort videoinspelning som han publicerade på Twitter.

Förslaget innebär samma tidsgräns för abort som det förslag som föll i senaten 2018, det vill säga 14 veckor. Samtidigt införs en så kallad samvetsklausul för enskilda, en läkare eller en sköterska får alltså vägra att utföra aborter, men det får inte kliniker eller sjukhus göra.

Det är få länder i Latinamerika där abort är laglig. Fri abort gäller bara i Uruguay och Kuba, i övriga länder är abort antingen helt förbjuden eller begränsad under vissa omständigheter.

Så är fallet i Argentina, där abort är tillåten vid våldtäkt, om mammans liv är i fara eller om fostret har en svår skada.

Enligt Alberto Fernandez vårdas nästan 40 000 kvinnor på sjukhus varje år efter illegala aborter, ett 80-tal av dem dör.

En mäktig kvinnorörelse i Argentina har länge drivit frågan om legalisering. Hösten 2018 var den nära sitt mål. Under en mycket dramatisk natt och efter 16 timmars debatt, röstade till slut senaten nej till ett lagförslag som skulle tillåta fri abort.

Veckans besked från presidenten om att återigen ta upp frågan i kongressen, fick abortanhängarna i Argentina att jubla. Motståndarna däremot anklagar Fernandez för att försöka vända bort uppmärksamheten från landets ekonomiska kris och den kritiserade hanteringen av pandemin, som hittills skördat nästan 37 000 liv.

Argentinska medier skriver att det kommer att ta flera månader innan kongressen avgör frågan.