Presidentval i USA

Domare avvisar Trumps stämning i Pennsylvania

2:02 min

I USA har en federal domare nu med kraft avfärdat president Trumps försök att stoppa godkännandet av valresultatet i Pennsylvania, en av de vågmästarstater där Joe Biden fått flest röster. Beskedet är ytterligare ett bakslag för Trump i kampen om att få Bidens valvinst ogiltigförklarad.

Under en uppmärksammad presskonferens i torsdags full av vilda anklagelser sa president Trumps advokat Rudy Giuliani att Demokraterna ligger bakom omfattande valfusk i flera delstater.

Men i ytterligare ett bakslag för presidenten avfärdades i natt, svensk tid, ett försök i domstol att stoppa det formella godkännandet av nyckelstaten Pennsylvanias valresultat, som i nuläget visar att Joe Biden vann över Trump med runt 80 000 röster.

Trumpkampanjen ledd av Giuliani hävdar i stämningsansökan att republikanska väljare olagligt missgynnats genom att de inte tillåtits rätta till uppgifter i sina valsedlar när andra väljare fått det i mer demokratiska områden.

Men den federala domare som nu avslår stämningsansökan går hårt åt Trumps representanter och skriver att de kommit med grundlösa juridiska argument, att de försökt lappa ihop teorier likt Frankensteins Monster för att stödja sina anklagelser och att det amerikanska folket, USA:s lagar och institutioner kräver mer. Rudy Giuliani och Trumps övriga juridiska team meddelade kort efteråt att de kommer att överklaga beslutet.

En av Trumpkampanjens övergripande strategier för att få Joe Bidens valvinst ogiltigförklarad är just att stoppa det formella godkännandet av rösterna i viktiga vågmästarstater.

I Georgia, där Biden vann med bara runt 12 000 röster, begär Presidenten nu ytterligare en omräkning efter att resultatet officiellt certifierades i fredags. Och i morgon måndag är deadline för godkännandet av resultatet i Michigan, där det Republikanska partiets ordförande som stödjer Trump, i ett brev igår uppmanade de ansvariga att skjuta upp certifieringen.

Samtidigt säger nu en av de högst uppsatta republikanerna i representanthuset, Liz Cheney, att President Trump borde respektera valprocessen. Något som fick Trump att slå tillbaka på Twitter och återigen hävda att hundratusentals röster är ogiltiga.