Oroligt

Demonstranter tände på Guatemalas kongress

0:27 min

Demonstranter har satt eld på Guatemalas kongressbyggnad och kräver att president Alejandro Giammattei avgår.

Oroligheterna bröt ut under lördagen, då hundratals arga demonstranter protesterande mot korruption och resursfördelningen i den senaste budgeten.

Även en fredlig protest pågick utanför det gamla regeringspalatset, inte långt från kongressbyggnaden. Med flaggor och banderoller med budskap som "Ingen mer korruption", "Ut med Giammattei" och "De bråkar med fel generation", samlades demonstranterna på torget vid det gamla palatset för att kräva presidentens avgång.

Guatemalas vicepresident Guillermo Castillo hade innan dess sagt att han är beredd att avgå och uppmanat sin chef att göra samma sak.

64-åriga Giammattei vann valet i fjol på löften om att bekämpa korruptionen och den organiserade brottsligheten. Men hans första tid vid makten har präglats av kontroverser kring hans hantering av pandemin.

Landets kongress, där regeringsvänliga konservativa partier är i majoritet, godkände i veckan den största statsbudgeten i landets historia. Den största delen av satsningarna går till infrastruktur med kopplingar till storföretag, vilket väckt skarp kritik i ett land där fattigdomen är utbredd och hälften av barnen under fem år lider av undernäring.