Coronapandemin

Fler vill vaccinera sig mot covid-19

1:59 min

Allt fler vill vaccinera sig mot covid-19, men det är samtidigt var fjärde svensk som säger nej. Det visar en undersökning som Novus har gjort för SVT:s Agenda.

– Jag kan tänka mig att vaccinera mig. Vi måste på något sätt få stopp på den här pandemin och då gäller det att så många som möjligt vaccinerar sig och därför skulle jag göra det, säger Jonny Larsson, som Ekot träffar på stan i Trollhättan.

Det är fler svenskar som vill vaccinera sig mot covid-19 nu, än när frågan ställdes i somras. Drygt 1.100 personer i Novus Sverigepanel deltog i undersökningen, rapporterar SVT.

Andelen som vill ta ett vaccin har ökat med tio procentenheter till nästan hälften, 46 procent, av svenskarna, enligt undersökningen.

Richard Bergström, nationell vaccinsamordnare, är nöjd.

– Det är glädjande att det är fler som kan tänka sig att vaccinera sig. Jag är inte så förvånad att det här siffrorna stiger, därför att det var väldigt hypotetiskt i somras om det ens går att göra vaccin och om de är effektiva och säkra. Nu har vi fått resultat de senaste veckorna som talar för att det går och att vi ser en väldigt bra skyddseffekt, säger Bergström till Ekot.

Det är nu också färre som inte vill vaccinera sig, men fortfarande säger var fjärde svensk nej.

De flesta av nejsägarna är oroliga för biverkningar av vaccinen. Men Jonny Larsson är inte orolig för det.

– Man får vaccinera sig när det ser ut som det gör i samhället. Det är en plikt, tycker han.

Vaccinsamordnaren Richard Bergström säger att det alltid finns en risk för väldigt sällsynta biverkningar. Men att man generellt kommer ha bra koll på vilka biverkningar som finns.

– Det går inte helt att utesluta möjligheten till väldigt sällsynta biverkningar. Men de biverkningar som är mer vanliga, eller till och med upp till en på tiotusen som vi kallar för ovanliga biverkningar, kommer vi att ha information om, säger han till Ekot.

Han tror att andelen som vill vaccinera sig kommer att öka allt eftersom vi får mer information om de olika vaccinen.

– Tillfället när vaccinen är tillgängliga för många, alltså de som inte är prioriterade utan befolkningen i allmänhet, kanske inte blir förrän efter sommaren 2021 och då vet vi så mycket mer. Ha en "open mind" brukar jag säga. Stänga inga dörrar, säger Bergström.