Etiopien

”Rädda er själva undan artilleriattackerna”

2:00 min

I Etiopien kommer nu regeringssidan med dramatiska uppmaningar till civilbefolkningen inför vad som beskrivs som slutfasen av striderna med rebellstyrkorna i regionen Tigray.

Regeringsstyrkorna i Etiopien rapporterar idag om nya framgångar i sin framryckning i Tigray, ännu en stad har intagits, den här gången mindre än tio mil från regionhuvudstaden Mekelle, enligt uppgifterna från militären.

Och den sänder samtidigt en uppmaning och en varning till civilbefolkningen i Mekelle inför vad regeringssidan beskriver som slutfasen i striderna, rädda er själva undan artilleriattackerna och gör er fria från juntan, som regeringen beskriver motståndarsidan, Tigreanska folkets befrielsefront. TPLF.

Om allmänheten inte isolerar sig från ledningen i Tigray så kommer ingen nåd att visas, heter det vidare i uttalandet.

Samtidigt så uppger TPLF att den håller sina positioner kring regionhuvudstaden och att en motoffensiv pågår i vissa delar av regionen. Båda sidor har starka militära muskler. Vilket många bedömare befarar kan leda till en utdragen konflikt.

Men det är väldigt svårt för omvärlden att värdera trovärdigheten i de båda sidornas utspel och rapporter eftersom nästan all telefon- och internetkommunikation har varit avstängd sedan striderna inleddes för knappt tre veckor sedan.

Det gör det bland annat svårt att bekräfta antalet döda i de hårda striderna, det talas i vissa rapporter om hundratal, i andra om tusental. En sak tycks ändå vara säker, att flyktingströmmarna växer. Nyhetsbyrån Reuters säger att fler än 30 000 redan är på flykt, många av dem tar sig till grannlandet Sudan.

FN varnade häromveckan för en humanitär katastrof på Afrikas horn om inte striderna stoppas och just nu tycks mycket lite tala för att det kommer att ske den närmaste tiden.