Våldsamma demonstrationer

Krav på presidentens avgång i Guatemala

1:41 min

I Guatemala har våldsamma demonstrationer mot den konservativa regeringen slutat med ett fyrtiotal gripna och tiotals skadade. Demonstranterna satte bland annat eld på delar av kongressbyggnaden och presidenten lovade lagens hårdaste straff.

Gnistan till gårdagens protester i Guatemala är den nya budgeten för nästa år. Det är den största hittills i landet, men kritikerna pekar på att budgeten skär ner resurserna till bland annat vården och gynnar framför allt storbolagen.

Det här i ett land där sex av tio lever i fattigdom och som räknas till de länder i världen med störst ojämlikhet och högst brottslighet.

Demonstranterna anser också att regeringen kuppade igenom budgeten, genom att inte alla kongressledamöterna fick läsa den före omröstningen.

Den i bild mest dramatiska händelsen igår var ockupationen av den nästan 90 år gamla kongressbyggnaden. De få som lyckades ta sig in satte eld på delar av byggnaden och då kunde man se lågorna tränga ut genom fönstren.

Efter bara några minuter kördes dem ut av polisen.

Demonstranterna bar plakat med paroller som Slut på korruptionen, Ut med presidenten och De driver med fel generation.

Det sista, ett uttryck för ett fenomen som upprepas i hela Latinamerika, unga människor som har tröttnat på korruptionen och på hur deras länder har styrts i decennier. Krisen i Guatemala har nått ända upp till toppen i den konservativa regeringen.

Vicepresidenten har krävt president Alejandro Giammatteis avgång. Giammatei som suttit vid makten sen januari i år har inte svarat på det kravet. Han har istället gått ut och sagt att de som stod bakom branden på kongressbyggnaden ska få lagens strängaste straff.