Årets skönlitterära bok

Lydia Sandgren vinner Augustpriset för "Samlade verk"

1:56 min

I den skönlitterära klassen gick Augustpriset till den tegelstenstjocka romanen Samlade verk av debutanten Lydia Sandgren.

– Jag hade själv väldigt roligt när jag skrev under alla de här åren. Det tog ungefär 10 år, och det är ju galet när man tänker på det, säger vinnaren till Kulturnytt.

Du har varit väldigt noggrann med researchen?

– När jag började skriva vara jag så övermodig så det begrep jag inte, men efter hand förstod jag att man måste göra research. Tack och lov har jag en lite nördig läggning så då började med stor entusiasm trakassera alla människor jag känner som vet något om den här tiden.

Vad är det finaste någon sagt om boken?

– Min yngsta lillasyster som är 18 år läste boken och sa: det var ungefär som när jag läste Harry Potter i trean. Så var det att läsa din bok.

Elin Anna Labba tog hem årets svenska fackbok med boken "Herrarna satte oss hit".

– Wow, säger Elin Anna Labba i en Zoom-intervju när hon får veta att hon är årets pristagare och berättar om hur det gick till när hon skrev boken.

"Humlan Hanssons hemligheter" skriven av Kristina Sigunsdotter och illustrerad av Ester Eriksson vann årets svenska barn- och ungdomsbok.

Beskedet möttes av ett stort glädjeskri från Kristina Sigunsdotter på telefon och nästan lika stort glädjeutbrott från Ester Eriksson.

– Gud, fy fan, vad roligt!