Måndag 23 november 2020

Därför behövs musiken i skolan

6:09 min

– Det bästa är att få göra det praktiskt och på riktigt med eleverna, att få träffa dem. Man får ju väldigt mycket tillbaka. Jag tycker att det har varit väldigt kul, säger Jonna Ydenius som efter fem års studier nu snart har gjort sin första termin som musiklärare på en högstadieskola.

Jonna Ydenius var med i Klassisk morgon i P2 i våras (se intervju nedan) och berättade varför hon valde att utbilda sig på musiklärarutbildningen i Örebro. Nu är hon ute i verkligheten på högstadieskolan i Vårgården mellan Herrjunga och Alingsås. Hon berättar för programledare Pernilla Eskilsdotter att det är en helt annan utmaning att vara musiklärare i en högstadieklass jämfört med när hon tidigare har varit ute och träffat gymnasieelever där de flesta redan är motiverade och har gjort valet att gå i en estetisk utbildning med musikinriktning.

– Där är de ju alla intresserade och vill lära sig musik och här är det ju inte riktigt så kanske, utan då har man ju fått frågan varför har vi egentligen musik i skolan?

Vad svarar du då - varför har man musik på högstadiet?

– Det är en svår fråga, men jag tänker att det finns många anledningar. Dels är det ju kulturellt, det är en så stor del av vår kultur. Musiken har funnits med oss så långt vi kan se tillbaka i historien. Det känns så viktigt att den också blir en del av skolan. Sen har man ju också sett att om man har musik på skolor så presterar eleverna oftast bättre. Jag tror att det utvecklar hjärnan och en förståelse, ja det ger liksom mer. Alla delar i skolan ger ju något. Musiken är viktig där också, säger Jonna.

Lyssna på ljudklippet för att höra Jonna berätta om sakerna som blev annorlunda i praktiken som lärare än när hon läste om dem i teorin på musiklärarutbildningen.

I ljudklippet nedan kan du höra Simone Kermes sjunga Nattens drottnings aria ur Wolfgang Amadeus Mozarts opera Trollflöjten. Concerto Köln spelar under ledning av Christoph-Mathias Mueller. Musik som Jonna Ydenius planerar att spela upp för sina sjundeklassare när de börjar prata om den klassiska musiken.

– Det här är ju en aria som oftast känns igen och som många har hört, säger Jonna Ydenius.