Ökad smittspridning

Tingsrätter inför skyddsåtgärder mot corona

2:00 min

I princip samtliga av landets närmare 50 tingsrätter genomför nu åtgärder efter senaste tidens ökande smittspridning, det visar Ekots genomgång. I Södertörns tingsrätt ska nämndemännen och rättens ledamöter börja använda visir under förhandling.

Under våren införde de flesta av landets tingsrätter begränsningar i förhandlingssalarna, framförallt minskades antalet åhörarplatser. I och med senaste tidens ökande smittspridning genomför i princip alla tingsrätter nu ytterligare åtgärder. Det visar Ekots genomgång, där 45 av landets 48 tingsrätter svarat på frågor om verksamheten.

En majoritet av domstolarna skärper ytterligare reglerna för hur många åhörare som får vistas i en förhandlingssal. Och minst ett dussin tingsrätter inför plexiglas mellan vissa av rättens parter inne i salen. Bland annat i Växjö, Jönköping, Umeå och på Gotland.

I Södertörns tingsrätt, som är en av landets största, med stora delar av södra Stockholms län som upptagningsområde, kommer samtliga salar corona-anpassas med plastväggar mellan parterna.

I väntan på att det är klart har man nu fattat beslut om att rättens domare, och då framförallt nämndemännen som ofta är över 70 år, ska bära visir.

– Vi ser att vi sitter alldeles för nära varandra. Både parterna och rättens ledamöter. Tills vi har lösningen med plastväggar på plats, och ser hur det fungerar, så måste vi göra så mycket som möjligt för att skydda de som finns i salen från smittspridningen. Inte minst våra medarbetare och nämndemän, säger lagman Eva-Lena Norgren, chef för Södertörns tingsrätt,

Birgitta Kylin-Majby är nämndeman i Södertörn och fick i fredags, under en förhandling, använda visiret.

– Idéen är jättebra. Men det är svårt att andas. Man andas in sin gamla luft hela tiden. Fram och tillbaka. Så jag blev lite yr i huvudet och mådde inte så jättebra efter flera timmars sittande med det där visiret, säger hon.

Men med lite fler kortare pauser under rättegången, för att lätta på visiret, så tycker hon sammantaget att detta är en bra lösningen. Och hon kommer att fortsätta tjänstgöra som nämndeman.

– Så farligt var det inte, om man får ta av visiren en liten stund.

Vanligtvis brukar runt 20 procent av tingsrätternas förhandlingar ställas in. Under coronautbrottet i våras blev det betydligt fler. Därefter han domstolarna anpassat sig, bland annat genom digitalisering, och kommit ner mot normala nivåer igen.

Domstolsverkets statistik över inställda rättegångar sträcker sig i nuläget bara över första veckan i november, och det är därför för tidigt att dra några slutsatser om hur senaste tidens ökande smittspridning påverkat antalet inställa förhandlingar, uppger myndigheten.