Mellanöstern

Netanyahu uppges ha träffat Saudiarabiens kronprins

1:47 min

Israels premiärminister Benyamin Netanyahu uppges ha träffat Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i helgen.
Uppgifterna om vad som egentligen skett går isär. Mötet bekräftas av källor i Israeliska medier medan Saudiarabiens utrikesminister förnekar att det ägt rum.

Det ska ha skett vid den Saudiska Rödahavskusten i går och är det första kända besöket av en israelisk premiärminister i Saudiarabien. Om uppgifterna i Israeliska och amerikanska medier stämmer.

Trots de motstridiga uppgifterna där mötet bekräftats i Israeliska medier medan Saudiarabiens utrikesminister förnekar det, kallas det för en banbrytande händelse.

Det som uppges vara ett knappt två timmar långt möte igår mellan premiärminister Netanyahu och kronprins Mohammed bin Salman, där också USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska ha deltagit.

Tanken var nog att det skulle hållas hemligt men under förmiddagen började uppgifter att läcka ut i Israeliska medier och har sedan dess bekräftats av källor i Israel, medan Saudiarabien alltså förnekar att de två ledarna skulle ha träffats. Däremot säger en högt uppsatt Saudisk rådgivare till Wall Street Journal att det skett och att man diskuterat ländernas förbindelser och den gemensamma ärkefienden Iran.

Det är ingen hemlighet att USA försöker knyta diplomatiska vänskapsband mellan arabländer och Israel.

Sedan tidigare har ju bland annat Saudiarabiens nära allierade grannar Förenade Arabemiraten och Bahrain upprättat nära diplomatiska vänskapsband med Israel, efter medling av USA.

Men Saudiarabien har upprepade gånger sagt att man inte kommer att följa exemplen. Inte förrän konflikten med palestinierna är löst.

Och Israelfrågan är hyperkänslig i Saudiarabien, särskilt i de mer konservativa kretsarna.

Under hösten har ändå små steg tagits, tex har flighter till och från Israel tillåts i saudiskt luftrum, något som tidigare varit otänkbart.

Gårdagens påstådda möte mellan premiärminster Netanyahu och kronprins Mohammed bin Salman får ändå betecknas som det mest uppseendeväckande hittills, trots att det alltså förnekas av Saudiarabien- och en trumf för den avgående Trumpadministrationens Israeldiplomati.