Musikdokumentär

Varm skildring om att växa upp i ett hav av publik och droger

2:35 min

Som tonåring blev Jonatan Leandoer Håstad en viral världssuccé och sedan dess har han blommat ut till att bli Sveriges största internationella rappare. Imorgon har dokumentären "Yung Lean: In My Head" premiär.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Hur hanterar man att slå igenom som 16-åring? Att bli sedd som en generations talesperson, räddare och gimmick i ett?

De flesta av oss har såklart ingen aning, men för Jonatan Leandoer Håstad har det varit en verklighet att ta sig igenom. Och det är den verkligheten som filmen om honom, om hans karaktär Yung Lean, försökt fånga.

På många sätt är det en ganska klassisk musikdokumentär, berättad från starten och framåt. Uppgång, extrem succé, det avgrundsdjupa dödliga fallet – och så vägen upp ur hålet igen.

Men regissör Henrik Burman undviker att skapa en klyschfest av det. Istället blir det en varm, ärlig men också mörk skildring om att växa upp och hitta sig själv och sitt kreativa utlopp i ett hav av publik och droger.

Till en början berättas historien främst av andra än huvudpersonen själv. Det är egentligen först efter att allt gått åt helvete, när hans amerikanska manager dött i en bilkrasch och han själv fått en psykos, som Leandoer börjar berätta. I vackra miljöer, till egna illustrationer eller hemma hos vänner pratar han öppet och rakt om hur han tidigare flytt från tråkiga Jonatan och in i Yung Lean – från början frivilligt genom enbart fantasi och senare mer påtvingat av droger – till att nu vilja skapa utifrån sitt eget liv. Och att möta sina rädslor, som att nykter ställa sig på scen.

Hela vägen in i huvudet på vare sig Yung Lean eller Jonatan Leandoer Håstad kommer vi kanske aldrig. Men porträttet som målas av den nu 24-åriga bipolära konstnären som lagar kantarellpasta åt sin familj mellan världsturnévändorna är så färg- och innehållsrikt att det känns som att man kommer rätt nära ändå.

"Yung Lean: In My Head" har världspremiär fredag 27 november. På grund av restriktionerna visas den endast i tre svenska städer: Stockholm, Malmö och Göteborg.