Coronaviruset

Kriskommunikation: Hur påverkar man bäst beteendet hos individen?

1:52 min

Från och med i dag gäller än mer skärpta pandemirestriktioner i Sverige. Den svenska strategin bygger mycket på individens ansvar: Så hur påverkar man bäst beteendet?

- Obstruera inte! Ta ditt ansvar och gör verkligen allt du kan för att minska smittspridningen!

Så säger socialminister Lena Hallengren - men lyssnar vi när vi blir tillsagda?

Det beror på, enligt beteendevetaren Nurit Nobel vid Handelshögskolan i Stockholm. Nurit Nobel drar paralleller till exempelvis rökning. När det var en nyhet att rökning orsakar cancer, räckte själva informationen om det långt för att folk skulle sluta röka.

- Men nu, många decennier senare, finns rökning kvar. Det vill helt enkelt till mycket mer än bara information; och samma gäller nu i coronapandemins andra våg.

Nurit Nobel efterlyser mycket mer av beteendevetares kompetens i utformningen av den kriskommunikation som måste leda till verkliga beteendeförändringar hos fler:

- I Sverige säger vi att vi litar på experter; experter som ska leda policyarbetet. Men om dessa experter bara kommer från immunologi, epidemiologi, virologi – då har vi missat en jätteviktig aspekt av utmaningen, och det är beteendeaspekten och den mänskliga aspekten.

Hör mer i dagens avsnitt av Vetenskapsradions På Djupet.