Ska gälla snart

Nu kommer nya jobbkrav för ensamkommande

1:14 min

Ensamkommande ungdomar ska inte längre behöva hitta jobb som varar i två år för att få stanna permanent i Sverige. Det ska räcka med ett år har regeringen enats om.
Nu vill regeringen att det här ska gälla redan från torsdag nästa vecka.

Regeringen har nu skickat ut ett förslag på snabb-remiss, som bland annat handlar om gruppen ensamkommande som gått klart gymnasiet genom den så kallade gymnasielagen. För att dessa ungdomar ska få stanna permanent i Sverige har det hittills bland annat krävts att de hittar en anställning som varar i minst två år.

Det här regelverket har kritiserats från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet, eftersom det har blivit svårare fatt få tag i arbete under Corona-pandemin. Men i förhandlingarna om invandringspolitiken i migrationskommittén, var det inget som de fick gehör hos bland de andra partierna.

Men i den efterföljande diskussionen i regeringen fick Miljöpartiet in flera krav som handlade om att just underlätta för ensamkommande. Bland annat det som nu regeringen alltså vill införa från och med nästa vecka, den 3 december.