Spanien

Madrid fick ned smittspridning utan nedstängning

1:56 min

I September var Madrid den stad i Europa med högst smittspridning. Men trots att staden inte stängde ner samhälle då, har man nu lyckats trycka tillbaka smittan.

– Äntligen, utbrister kvinnan i spansk TV när hon i söndags efter åtta månder återigen fick öppna sitt marknadsstånd på loppmarknaden el Rastro i Madrid.

Det var ytterligare ett tecken på att myndigheterna i Madrid tycker sig börja få kontroll över smittspridningen.

Huvudstaden drabbades tidigt av en andra våg. Läget var kaotiskt. Både läkare och politiker i de värst drabbade områdena slog larm.

Övriga Spanien krävde då att Madrid skulle stänga ner för att förhindra att smittan spreds till övriga landet. Men det vägrade regionledningen, som ville värna ekonomin.

Istället stängdes invånarna i de kvarter med högst smitta isolera sig. Och kyrkor, museer, affärer och restauranger tvingads införa kraftiga begränsningar på antalet besökare respektive kunder.

Nu är Madrid den region på spanska fastlandet med lägst smitta, 285 smittade per 100 000 invånare. Så låg andel har inte Madrid haft sedan den 20 augusti
enligt spanska tv-kanalen rtve.

Dock går det inte än att ge det regionala styret i Madrid all ära, säger Pablo Simón som är docent i statsvetenskap vid universitetet Carlos den tredje i Madrid.

– Visst är det så att smittan har sjunkit, säger han, men det kan bero på att många Madridbor redan hade en immunitet.

Det finns också en hypotes om att det politiska kaoset i början av hösten fick Madridborna att ta ett stort eget ansvar för att förhindra smittspridningen, säger Pablo Simón.