Al Hol-lägret

Kurder behöver hjälp med att avradikalisera IS-kvinnor

2:04 min

Det kurdiska självstyret klarar inte av att på egen hand avradikalisera alla IS-kvinnor som kommit till Syrien från hela världen. Vår korrespondent har besökt interneringslägret Al Hol i norra Syrien.

Det stinker från latrinerna här i Al Hollägret och när jag går mellan tältraderna börjar fem småtjejer skrika - hon kommer att ta bilder på oss och sälja dem till män, ropar de till varandra. De är mellan 7 och 10 år gamla, alla klädda i heltäckande svarta och bruna kläder. Ingen skulle känna igen er, ropar jag tillbaka samtidigt som några stenar flyger i luften åt mitt håll, det är småkillar som kastar och en av dem drar hotfullt med pekfingret över halsen för att signalera att jag borde dödas.

Här fostras nästa IS-generation och om mammorna inte avradikaliseras blir detta epicenter för det så kallade Kalifatets pånyttfödelse, säger den kurdiska politikern Ilham Ahmed.

Al Hol beskrivs ibland som världens farligaste plats, 25 människor har mördats här de senaste två månaderna och överallt möter jag kvinnor som är redo att försvara IS-övergrepp.

– Tjuvens hand ska huggas av, äktenskapsförbryterskan stenas och avfällingen dödas, det står i koranen, säger Noura som undrar vad jag menar när jag säger avradikalisering.

De flesta kvinnor från EU-länder, däribland Sverige, har flyttats från Al Hol, till det nyare lägret Roj, som är säkrare, mer välorganiserat men också strängare, där får kvinnor inte klä sig i svart och inte heller täcka ansiktet. Det är i närheten av Roj-lägret som det kurdiska självstyret vill bygga ett avradikaliseringscenter. Det kostar pengar och Ilham Ahmed ska idag ha ett skypemöte med Ann Linde där hon kommer att vädja om stöd från EU.