Brasilien

Amazonaskämpe får svenskt pris

1:50 min

Årets Edelstamspris går till den brasilianska Amazonas-aktivisten Osvalinda Alves, för hennes insatser mot den illegala skogsavverkningen. Osvalinda Alves säger till Ekot att det är underbart att omvärlden följer och respekterar den kamp hon och andra för, trots hot och trakasserier.

52-åriga Osvalinda Alves Pereira och maken Daniel har i tio år organiserat lokalsamhället i delstaten Pará, i norra Brasilien, i syfte att kollektivt bekämpa den omfattande illegala skogsavverkningen i Amazonas regnskog.

För det har de levt under hot och tvingats gömma sig i ett och ett halvt år. Idag är paret tillbaka i Pará.

Edelstampriset är ett Sverigebaserat, internationellt pris som delas ut av stiftelsen Harald Edelstam. Priset är uppkallat efter den svenske diplomaten som räddade hundratals liv i både i Norge, undan nazisterna vid andra världskriget, och Chile, efter general Augusto Pinochets militärkupp 1973.

Barnbarnet Caroline Edelstam är ordförande i stiftelsen och hon förklarar årets pris så här:

– Det har blivit väldigt farligt att skydda regnskogen. Det finns stora nätverk av kriminella skogshuggare som placerar ut beväpnade män för att skydda sina olagliga aktiviteter. Trots hot och erbjudanden om mutor har Osvalinda Alves tappert fortsatt att rapportera om de brottsliga skogshuggarnas aktiviteter.

Skövlingen i Amazonas pekas ut som ett av de största miljöproblemen i världen. Nyligen hotade Brasiliens president Jair Bolsonaro med att publicera listan på de länder som kritiserar honom, men som samtidigt, enligt honom, är stora köpare av de illegala träprodukterna från Brasilien.

Brasilianska medier skriver att det kan handla om bland annat Frankrike, Tyskland och Norge.

För Osvalinda Alves är storpolitiken kring Amazonas lite främmande. Hennes kamp handlar om att rädda både miljön och invånarnas försörjningsmöjligheter i området, säger hon. Hon väntade sig inte ett internationellt pris för det, men hon och maken Daniel blev mycket glada när Edelstam-stiftelsen ringde, berättar hon.

Edelstampriset delas ut vid en digital ceremoni kl 17 under tisdagen svensk tid, med bland andra statsminister Stefan Löfven och FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet som deltagare.