Fatma var volontär på Malmö central

5:42 min
  • För fem år sedan kom drygt 160 tusen asylsökande till Sverige, den största delen var under hösten, och vi uppmärksammar detta i en rad reportage.
  • Vi ska höra om hur vågen av asylsökande engagerade tiotusentals frivilliga svenskar som på olika sätt började arbeta som volontärer för att hjälpa till att ta emot alla.
  • Vår reporter har träffat Fatma Sadek, som var en av de första som tog sig till Malmö central för fem år sedan.

Klockan är runt halv fem på eftermiddag på Malmö centralstation. Det är ett trettiotal personer totalt i vänthallen, en hel del bär munskydd. Myndigheterna har beslutat om skärpta råd som innebär att man ska undvika att resa med kollektivtrafik på grund av smittspridningen i Skåne.
Situationen var en helt annan under hösten 2015, när det kom rekordmånga asylsökande till Sverige.

– Vissa dagar kunde det vara flera tusen, andra dagar kunde det vara lugnare, 500 -600 människor.

Malmö blev inkörsporten för tiotusentusentals personer som ville söka asyl i Sverige, eller ta sig vidare till Finland eller Norge och söka asyl där istället. Fatma Sadek, som var på Malmö central för att hjälpa till med flyktingmottagandet blev intervjuad av Sveriges Radio för fem år sen, och så här lät hon då. 

– De som stannar i Sverige försöker vi hjälpa genom att köra dem till Migrationsverket.

Det hela började med att Fatma Sadek såg ett inlägg på Facebook om att hjälp behövdes på Malmö Central för att ta emot flyktingar. Hon var en av de första som tog sig dit, och så här kommer hon ihåg den första gruppen asylsökande som klev av tåget. 

– Första gruppen var en grupp från Syrien, arabisktalande, de var väldigt rädda. och så stod de här och väntade på att smugglaren skulle visa dem vägen, och då fick jag höra att han hotade dem att om de inte betalade så skulle polisen ta dem, jag försökte gå fram och berätta att så är det inte, men de var väldigt rädda, så första gruppen kunde vi tyvärr inte hjälpa.

Fatma Sadek var en av flera tusen personer som i Malmö och andra svenska städer engagerade sig för att ta emot flyktingar. En statlig utredning från 2017 som utvärderade flyktingmottagandet två år tidigare, visar att ungefär hälften av de svenska kommunerna fick hjälp av frivilliga för att kommunicera med, ta emot och hjälpa asylsökande. Utredningen konstaterar också att de frivilligas insats var en viktig del av flyktingmottagandet i början av hösten, tills myndigheterna samordnade mottagande föll på plats.

– Det kom privatpersoner som kom för att hjälpa, de kom och sa att nu har vi plats för en eller en familj. Folk var galna på att hjälpa, aldrig sett nått liknande, så vackert att se och uppleva.

Men det fanns också en del människor som tog sig till Malmö central för att utnyttja situationen.

– Det var många svarttaxin, vi hade volontärer som körde flyktingarna till olika platser gratis, men några kom och tog väldigt höga summor. Det var till exempel en familj som skulle till Göteborg, de skjutsades till Helsingborg och fick betala 50 tusen.

Fatma Sadek jobbade totalt 3 månader med att ta emot asylsökande. Det kunde bli långa dagar, och ofta hade hon med sig sina barn på centralen när de inte var på skolan. Men hon tänker tillbaka på den hösten med värme:

– 2015 var jag så stolt över Malmö, det tog det bästa av människor, på ett sätt som vi kanske aldrig kommer att uppleva igen.

Men att ha sett så många människor vara i akut hjälp har satt sina spår och kan påverka vardagen än idag, säger Fatma Sadek. 

– Ibland kan jag ha mardrömmar om att jag har många flyktingar hemma, de är hungriga och jag har ingen mat hemma, så vaknar jag och tänker "huh, skönt att det inte är så"