Coronapandemin

Otydliga riktlinjer skapar oro på förskolan

1:58 min

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer får friska barn vars familjemedlemmar är sjuka vara på förskolan, om hämtning och lämning kan ordnas på ett säkert sätt. Men förskolelärare är oroliga att de kan bli coronasmittade.

– Det är väldigt oroligt och det blir ju en psykisk stress över att vi blir utsatta för smittan. Det kan ju vara då vi sitter och äter och småbarnen kan nysa rakt ut. De hinner inte få ut en armbåge att nysa i, säger Birgitta Ekman som är förskolelärare på Fridhems förskola på Kungsälv.

Hon berättar om stressen och oron för att bli smittade av barnen på förskolan. I våras var riktlinjerna tydligare vid minsta förkylningssymtom. Men nu är det inte så längre.

Enligt Folkhälsomyndigheten smittar barn i lägre utsträckning än vuxna men det får inte förskolelärare att slappna av, då det här är en ny smitta och det inte finns så mycket kunskap om viruset, säger Birgitta Ekman.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand tycker att Folkhälsomyndighetens riktlinjer är för otydliga och det skapar mycket tolkningsutrymme som i sin tur skapar konflikt mellan vårdnadshavare och förskolelärare.

– Nu får man komma tillbaka med sitt barn efter sju dagar även om barnet har fortsatta symtom, vilket också har inneburit att andra smittor och vanliga förkylningar har letat sig in i förskolornas lokaler, Säger Johanna Jaara Åstrand.

En region som valt att gå steget längre är Västerbotten, som förra veckan införde regionala riktlinjer.

Där gäller nu bland annat familjekarantän om en familjemedlem är sjuk, och även små barn måste stanna hemma från förskolan om det finns en smitta i familjen.

– Jag tänker att vi har haft en ökad smittspridning. Det är väl bra att det här är ett krafttag att ta för att det ska bli säkrare för alla. Det är ett tydligt direktiv, säger Petra Sahlin som är rektor på Sunnanå förskola i Skellefteå i Västerbotten.