Sveriges domstolar

Tingsrätt stänger för åhörare för att minska smittspridning

1:56 min

Från och med i dag, tisdag, kommer Uddevalla tingsrätt inte släppa in åhörare till förhandlingarna förutom i undantagsfall. Det här är en del i domstolens arbete för att stoppa smittspridning.

Som Ekot tidigare rapporterat genomför i princip samtliga av landets närmare 50 tingsrätter nu åtgärder med anledning av den senaste tidens ökande smittspridning, det visar Ekots genomgång.

En majoritet av domstolarna skärper de redan befintliga begränsningarna av hur många åhörare som får vistas i en förhandlingssal.

Växjö tingsrätt har till exempel bara 25 procent av åhörarplatserna tillgängliga. Uppsala tingsrätt inför max åtta åhörarplatser per sal.

Längst går Uddevalla tingsrätt som med start idag inte släpper in andra personer i lokalerna än parter, vittnen och andra som är kallade till förhandling, förutom i undantagsfall.

Arne Åkerström, chef för tingsrätten, skriver i ett mejl till Ekot att domstolar får besluta om ordningsregler för de delar av lokalerna som allmänheten har tillträde till – så länge reglerna inte är godtyckliga, diskriminerande eller på annat sätt dikterade av ovidkommande skäl.

Och att begränsa tillträdet till tingsrätten på grund av pandemin uppfyller dom här kraven, enligt Arne Åkerström.

Vad som kan utgöra undantagsfall får avgöras från fall till fall:

"Det finns givetvis en risk att beslutet uppfattas som att tingsrätten vill undandra sig insyn eller granskning, inte minst om det skulle framställas så i media. Som jag tidigare framhållit är det dock min övertygelse att allmänheten har förtroende för tingsrättens verksamhet och förståelse för att alla, även domstolarna, måste bidra till en minskad smittspridning i samhället", skriver Arne Åkerström, Uddevalla tingsrätt.

Flera andra tingsrätter har, eller är på väg, att installera plexiglas mellan parterna inne i förhandlingssalen.

– Vi hoppas på att få tag på de här plexiglasen som går att ställa på borden mellan rättens ledamöter och även på partsborden, säger hon, säger Christel Lundmark, chef för Skellefteå tingsrätt.

Och på vissa håll kallar man inte längre vissa grupper till förhandling.

– Vi kallar inte in personer som är över 70 år till exempel. Om nån sån är tilltalad. Då får de faktiskt vänta, säger Lars-Erik Bergström, lagman vid Falu tingsrätt.

Vanligtvis brukar runt 20 procent av tingsrätternas förhandlingar ställas in. Under coronautbrottet i våras blev det betydligt fler.

Därefter han domstolarna anpassat sig, bland annat genom digitalisering, och kommit ner mot normala nivåer igen.

Den här digitaliseringen har gjort verksamheten mycket mer flexibel, och sparar också in pengar för domstolen, säger Karin Nacke, lagman vid Jönköpings tingsrätt.

– Vi har ett mål som pågår just nu med väldigt många förhandlingsdagar, där delar av förhandlingen sker med digital närvaro från ena partens sida, och är här ibland. Och genom att kunna vara digital ibland sparar man mycket restid och kostnader för att ta sig hit.

Hur många förhandlingar som ställts in efter senaste tidens ökande smittspridning i samhället har Domstolsverket i nuläget ingen statistik över.