Ekonomi

Tyskland klarade coronakrisen bättre än väntat

1:17 min

 I Tyskland återhämtade sig ekonomin snäppet bättre från corona-våren än vad man tidigare trott, när restriktionerna släpptes under sommaren. Det visar reviderade BNP-siffror som publicerades idag.

Istället för att klättra 8,2 procent under det tredje kvartalet, växte den tyska ekonomin med 8,5 procent under månaderna juli till september, jämfört med kvartalet innan. Det visar siffrorna från den tyska statistikmyndigheten.

Under sommaren sköt konsumtionen i höjden, exporten och företagens investeringar likaså.

Det känns som ett avlägset minne, nu när coronaviruset sveper över kontinenten i en brutal andra våg. I Tyskland är hotell- och fritidsanläggningar stängda, restauranger får bara sälja hämtmat och människor uppmanas att vara hemma så mycket som möjligt.

Därför räknar analytiker återigen med röda siffror under det fjärde kvartalet, det tyder också ifo-institutets månatliga siffror som mäter affärsklimatet på som släpptes idag.

Även om nedstämdheten i tysk ekonomi mildras av regeringens stödpaket och hoppet om att vaccin snart ska finnas tillgängligt. Så förutspås en nedgång för helåret 2020 av tysk BNP med 5,1 procent.