Dinosaurier

Ny kunskap om hur Tyrannosaurus rex kunde bli så stor

1:27 min

Tyrannosaurus Rex är ett av de största rovdjuren som någonsin levt på Jorden och ny forskning visar att T-rex kan ha haft en del växtvärk i ungdomen i jämförelse med andra köttätare.

Sedan tidigare vet man att Tyrannousaurus rex växte snabbt. Men man har inte vetat om det var unikt för T-rex, eller om det även gällde andra tvåbenta köttätande dinosaurier.

Efter att ha undersökt ben från flera dinosaurier och studerat markeringar - som exempelvis årsringar i träd som kan tala om för oss hur gammalt ett djur är och hur växtkurvan har sett ut - så kan amerikanska forskare nu konstatera att T-rexen och dess närmsta släktingar hade en unik växtspurt under ungdomsåren. Samtidigt som andra tvåbenta köttätare växte lite i taget under längre tid.

Varför dinosaurierna växte i olika takt vet man inte, men forskarna tror att köttätarnas växtkurva kan vara präglad av vilka andra dinosaurier de interagerade med. T-rex levde nära växtätande dinosaurier som också hade en tidig växtspurt och det är möjligt att T-rex därför också behövde växa snabbt för att hålla jämna steg med sina byten.

Referens: Thomas M. Cullen, Juan I. Canale, Sebastián Apesteguía, Nathan D. Smith, Dongyu Hu and Peter J. Makovicky."Osteohistological analyses reveal diverse strategies of theropod dinosaur body-size evolution". Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 2020. DOI: https://doi.org/10.1098/rspb.2020.2258.