Pandemin sätter stopp

Bara ett 50-tal filmer när Göteborg film festival blir helt digital

1:59 min

Nästa års Göteborg film festival blir ett helt digitalt evenemang. Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg beklagar att det inte blir någon fysisk festival men att det samtidigt gäller att ta fasta på det som är positivt.

– Den stora fördelen är att festivalen blir tillgänglig i hela Sverige, säger Jonas Holmberg till Kulturnytt.

I går kom beskedet att Göteborg Film Festival som arrangeras den 29 januari till den 8 februari blir helt digital, på grund av coronapandemin och den ökade smittspridningen.

Den konstnärliga ledaren Jonas Holmberg uppger att även om det är tråkigt att inte kunna genomföra den fysiska festivalen har Göteborg filmfestival länge planerat för en parallell digital festival som nu skalats upp ytterligare.

Men att som brukligt visa flera hundra filmer blir det inte tal om, uppger Jonas Holmberg.

– Vi kommer att kunna visa ett femtiotal filmer, säger han-

I Stockholm avslutades i förra veckan Stockholm filmfestival som i år var delvis digital. 75 filmer visades som vanligt på biografer runtom i Stockholm men för max 50 besökare på grund av coronarestriktionerna. Nytt för i år var plattformen Festival on Demand som gjorde att filmerna kunde ses digitalt i hela Sverige.

Git Scheynius som är chef för festivalen säger att det trots det mörka utgångsläget fanns ljusglimtar. Hon nämner särskilt själva genomförandet, publiken som uppförde sig exemplariskt och följde samtliga restriktioner samt arbetet som alla volontärer har utfört.

Enligt Git Scheynius är det för tidigt att redogöra för det ekonomiska utfallet, men hon uppger att det har varit ett svårt år.

Även Jonas Holmberg vid Göteborg film festival uppger att det ekonomiska läget är mycket tufft.

– Publikintäkterna är ju otroligt viktiga för oss. Det är en enorm ekonomisk smäll, säger Jonas Holmberg.

Hela filmprogrammet för festivalen kommer att presenteras den 12 januari.