Fyra år i fängelse

Svensk-iransk forskare nära avrättning i Iran

2:02 min

Den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali, som sitter fängslad i Iran, kan snart komma att avrättas. Det uppger hans fru, Vida Mehrannia, som fick ett samtal från sin man under tisdagsmorgonen. Han greps under en konferensresa till Iran 2016.

Vida Mehrannia berättar att hon står utanför UD för att få kontakt med någon. Det var i morse hon fick ett samtal från sin man Ahmadreza Djalali då han berättade att han ska förflyttas till Karajfängelset utanför Teheran. Där ska han sitta i en isoleringscell och sedan ska dödsstraffet verkställas inom kort, berättar hon.

Ahmadreza Djalali har nu varit fängslad i över fyra år. Han greps i april 2016 av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet. Ett år senare anklagades han för spioneri och dömdes till döden.

Fallet har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och både FN och EU har krävt att han släpps. Julia Eriksson Pogorzelska vid UD:s presstjänst säger till Ekot att regeringen känner till uppgifterna och agerar skyndsamt. Regeringen har kontakt med företrädare för Iran och har även under dagen varit i kontakt med Djalalis hustru, säger hon.

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Lars Adaktusson har engagerat sig i fallet under flera år och han är mycket kritisk till Sveriges hantering av Ahmadreza Djalali.

– Det man inte har gjort är till exempel att ha tagit hjälp av de länder som erbjudit sig att hjälpa till, som Schweiz och USA. Det har jag tagit upp med utrikesministern utan att få svar på. Jag tror att Sverige måste agera på egen hand, men också ta hjälp av andra länder, säger Lars Adaktusson.